kawe- kawe dr beLOG len yang sudi jd follower aquz..

Wednesday, 18 April 2012

Mini cerpen: kaHwin Paksa


BAB 1: OLEH CENNESEY  ! ! !
            Azan subuh baru sahaja selesai dilaungkan dari menara Masjid Taman Perumahan Mamonia bagi umat-umat Islam yang rajin mengerjakan solat . Matahari pun belum sepenuhnya menguasai dunia yang nyata ini. Kicauan burung pun belum lagi membingitkan deria telinga.
            “Miranda!!!” kedengaran suara Puan Rossie memanggil anak dara nya yang sedang khusyuk membaca majalah ‘Klik’ di dalam bilik tidurnya.
            “Ya.!” separuh teriak Miranda menyahut panggilan Mummynya.. “Ada apa?” sambungnya lagi. Ape kes ni panggil sesuka hati aje. ‘Kacau daun’ betul lah Mummy nie.. kan?..
            “Mari sini kejap. Jumpa Mummy kat dapur ni.” Weyh! Ada apa nie? Ada mesyuarat tergempar ke kat dapur tu.
            ‘Ish! Memang tak sah kalau tak  ganggu orang pagi-pagi buta macam ni!’ runggut Miranda separuh membisik. Buat apa kat dapur tu? Masak? Ish tak nak aku. Jangan harap lah nak suruh Tuan Puteri nie masak kat dapur  yang berminyak tu..Euwwk.. “Yalah!yalah!yalah.! Miranda turun kesana sekarang juga!” Sambung Miranda lagi dengan nada suara yang seakan ‘membentak’.. Tapi, tak sampai hatilah pulak nak membentak Mummy terchentanya itu.. Miranda cepat-cepat bergerak ke meja soleknya. Miranda sengaja mengusut-masaikan rambut nya supaya dia dianggap baru bangun tidur oleh Mummynya. Rambut nya memang benar-benar seperti orang ‘Gil*’ yang baru keluar dari tong sampah Mini..hehe..ye ke? Sampai macam tu sekali?..Selepas semuanya beres, Miranda bergegas menuruni tangga Banglo 2 tingkat tersebut. “Ada apa, Mummy?” Tanya Miranda sambil berpura-pura ‘menguap’ di hadapan Mummynya.
            “Dah mandi ke?.. Cantik rambut..” Hisy, orang tanya ‘nape’ situ jawab ‘pasal mandi’ pulak.. Kalau nak perli pun jangan lah sampai cakap pasal ‘mandi’. Tahu-tahulah yang saya ni teramat lah sangat malas nak mandi. Buang duit,buang tenaga untuk mandi dan  buang air aje. Huhu
“Belum lagi. Ish Mummy ni! Nak perli Miranda lah tu. Tak mungkin tak Nampak Miranda masih pakai baju pagi kelmarin.” ‘Pagi?kelmarin?’.Gulpp! mesti badan aku wangi yang tersangat..hehehe..Anak dara katakan..Anak dara tapi bukan ‘Andartu’..Kemudian Miranda menyambung ayat nya..
“Ada apa panggil Miranda sampai ke dapur sekali. Ganggu orang sedang tidur je lah. . Tak sempat nak ‘rehat’ sebab kelmarin Pak Long datang, terpaksalah Miranda  menggantikan Mummy untuk melayan Pak Long. Mummy sesedap mi goreng aje pergi ‘dating’ ngan Daddy kat shopping complex.”
            “ ‘Dating’!Mana ada ‘dating’, kat ‘shopping complex’ pulak tu! Semalam Mummy and Daddy pergi jumpa Aunty Marry sebab ada hal mustahak sikit.  Lagi pun, Pak Long datang kan   sebab dia nak singgah aje. Maklumlah kan baru balik dari Canada… Penat katakan.. Anyway, Miranda  dah tentukan jawapan yang Mummy tanya kelmarin ???” Terbeliak mata Miranda. 99% nak keluar biji mata. Sikit aje lagi..huhu..Fasal hal tu?Hal ape? Tak paham lah! Ataupun hal yang satu tu! Tak boleh jadi aku mesti menhindar daripada ditanya fasal hal tu.. Bebuat tak tahu saja lah!
            “ Hal yang mana satu.” Tanya Miranda. Bebuat tak tahu lah tu..huhuhuhu
            “ Fasal yang tu..!”Puan Rosie menjungkitkan kening nya.
            “Tak nak lah… Miranda terlalu awal untuk kahwin lah Mummy. Umur ‘Randa’ baru je nak  masuk ke 26 tahun.” Weyh hebatnyer lakonan sebabak aku ni.. Tapi bila masa pulak aku tukar nama ‘Miranda kepada Randa’.. boleh lah.. boleh tahan!!
            “Tak ape. Keluarga tu kaya. Hahahaha” Mummy ketawa macam ketawa ib*is. Matre betul lah Mummy nie.. Kita pun kaya..kan??
            “Kita pun kaya. Daddy ada syarikat, Abang Zefwan ada kedai emas, Renda pulak kerja jadi penolong pengarah kat syarikat rakaman. Mummy pulak hanyalah surirumah.”
            “Kalau Mummy kata terima jadi Randa mestilah menerima kenyataan yang Randa akan bertunang ‘Lusa..!!!” Fuyooh! Senang nya Mummy kata ‘Lusa’.. Randa tak kata yang Randa terima pertunangan tu pun.
            “Yelah tu..! Tak sudi aku! bertunang dengan mamat entah siapa tu.. Tapi demi ibu terchenta aku rela menerima ‘mamat entah siapa’ tu untuk jadi tunang aku..”
            “Esok mereka datang melamar kau! Cepat pergi mandi sebab kita akan beli Dress untuk kau!!!”Apalah nasib seorang wanita macam aku dahlah dipaksa bertunang pastu berkahwin dapat anak pastu …. Jangan sampai…!!!
            “gotta you..Perhaps we will be marridge..” Miranda bernyanyi-nyanyi kecil untuk menghilangkan rasa stress kat otak. Miranda terus naik ke biliknya semula. Dia mengambil telefonnya yang berjenis Blackberry. Dia terus menghantar mesej kat sahabat baiknya iaitu Eiranda Irfa’an Persie Blue..
            “Awk fwe tak hari ni? I cadang nk ajax u pergi Butik.”
                                                                 MiRanda J J
            Mesej disana diterima.. 
She said, I was seven and you were nine
I looked at you like the stars that shined
In the sky, the pretty lights
And our daddies used to joke about the two of us
Growing up and falling in love and our mamas smiled
And rolled their eyes and said oh my my my

Take me back to the house in the backyard tree
Said you'd beat me up, you were bigger than me
You never did, you never did
Take me back when our world was one block wide
I dared you to kiss me and ran when you tried
Just two kids, you and I...
Oh my my my my

I was sixteen when suddenly
I wasn't that little girl you used to see
But your eyes still shined like pretty lights
And our daddies used to joke about the two of us
They never believed we'd really fall in love
And our mamas smiled and rolled their eyes
And said oh my my my...

Take me back to the creek beds we turned up
Two A.M. riding in your truck and all I need is you next to me
Take me back to the time we had our very first fight
The slamming of doors instead of kissing goodnight
You stayed outside til the morning light

Oh my my my my
            Tengok Taylor swift dah nyanyi kat BB aku.. Dibacanya satu -persatu mesej dari Eiranda Irfa’an Persie Blue.
Aku sudi sangat nak ikut kau.. kalau aku ikut kau jangan bawa Mummy kau..”                                                                        Eiranda JJJL)
            “Nape Mummy aq x bole ikot..”
            “Kacau daun lah..hehe”
            “Eiii jahatnyer”
            “Kalo bole tau,cpa yg nk tunang..abg ko ke?”
            “X.  ko nie blo’on btol lha.. mn mungkin abg aq plak.. kan dia dah bertunang 3 bulan yang lpas.!”
            “habeh tu cpa lg”
            “hisy ko ni. Ko nk ikut ke tak. Lgpon nanti ko tahu!heheehe ”
            “dengan 1 syarat…tahu kan syarat nyer.?”
            “yalah..kite dua je yang beli baju tu oke.. X paya nk bwa Mummy”
            “sip..Pukul bape?”
            “9:00.. aQ jempui ko.!tunggu ekk!”
            “yer.. I WAIT U!”
            @~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@
            “Mummy… Mummy ikut ke nanti?”
            “ Yelah.. nape? Siapa lagi yang ikut kalau tidak Mummy. Mak Bedah atau Mak Debah ke yang rela ikut Randa?”  Kata Puan Rossie sambil menyikat rambut nya di dalam bilik nya…
            “ Miranda, fikir nak ajak Eiranda. Kalau Eiranda ikut boleh lah dia tunjukkan Randa baju  yang sesuai untuk pertunangan Randa. Kan Mummy Eiranda ada butik, so!....”Tak sempat nak alasan,  Puan Rossie terus menyangkal nya
            “ Ha! Bagus idea tu..”  Belum habis Miranda bercakap da disampuk oleh nenek ke*aYa*n nie..
“oke lah. Miranda pegi sekarang.”

No comments:

Post a Comment

Mari berkenalan

Hai, semua! Hahaha. Aku bukan budak genius. Aku bukan budak berharta. Aku adalah aku. Kahkahkah. Suka sangat merendah diri giteww... kuangkuangkuang! Okey dah- dah. Banyak melalut dah ni!

Selamat berkenalan semua! Terima kasih kerana sudi berkenalan dengan diri ini. Chewah!

SELAMAT BERKENALAN!
+_+'